Elastische kousen | Huidtherapie Huizen
Wat zijn elastische kousen?
Therapeutisch Elastische Kousen worden ook wel steunkousen genoemd of TEK. Ze geven druk op een ledemaat waardoor bijvoorbeeld voorkomen kan worden dat een been of arm dik wordt. De kousen worden voorgeschreven door een de huisarts of specialist en worden door ons opgemeten. Wij verzorgen het aanmeten van kousen in Baarn, Hilversum, Huizen & Loosdrecht.
"
Wist je dat?
Erkend leverancier elastische kousen: Marloes van der Wiel Huid- en oedeemtherapie is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor CompressieZorg, Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en declareren de kousen rechtstreeks, je hoeft hier zelf niets voor te doen.
Ik werk met




Verschillende soorten elastische kousen
Er zijn verschillende soorten kousen. Dat kunnen dunnere (rondbrei) of dikkere (vlakbrei) kousen zijn. De kous wordt aangemeten op een slank arm of been. Mocht de arm of been nog dik zijn dan moet er eerst gezwachteld worden. Het soort kous wordt bepaald door de indicatie, dus de reden waarom de kous gedragen moet worden en de hoeveelheid oedeem er in de arm of het been zat. Het is dus afhankelijk van verschillende factoren.
Indicaties
Bij bepaalde indicaties is het noodzakelijk om een elastische kous te gaan dragen. De indicaties voor het aanmeten van kousen zijn:
- Chronisch Veneuze Insufficiëntie (CVI)
- Dependency oedeem (inactiviteits oedeem)
- Erysipelas (wondroos)
- Lipoedeem
- Lymfoedeem
- Oedeem
- Trombose
- Ulcus cruris (wond)
- Varices (spataderen)
Vergoedingen
Als jouw klachten van medische aard zijn en je aanvullend verzekerd bent, kan de (of een deel van) behandeling vergoed worden. Informeer altijd bij jouw zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.
Diktes en drukklassen
Naast dat er verschil in elastische kous zit qua dikte van de kous, zijn er ook verschillende drukklassen. Standaard is een drukklasse 2 kous. Bij bepaalde indicaties wordt er gekozen voor een drukklasse 3 of 4 kous. De kousen zijn er soms in meerdere kleuren en er kan gekozen worden voor een kous met een open teen of een gesloten teen. De indicatie, mate van oedeem en de wensen van de cliënt bepalen uiteindelijk welke kous er besteld gaat worden. Standaard is een kniekous, maar dit kan ook een lieskous of panty zijn.
Heb je vragen?
