Huidbescherming: Hoe bescherm je jouw huid tegen UV-schade?

Huidbescherming: Het zonnetje komt langzaam elke dag wat meer door, en dan krijg ik altijd weer de vraag: Wanneer moet ik mij insmeren met een SPF (Sun Protector Factor, oftewel zonnebrand)? Omdat deze vraag zich niet één, twee, drie laat beantwoorden heb ik er een blog over geschreven om jou op weg te helpen. Daarnaast geef ik je tips voor dagelijkse gezichtsbescherming. Vragen? Mail mij gerust via info@huidtherapiehuizen.nl.

Welke vormen van UV-stralen zijn er eigenlijk?

We hebben te maken met twee vormen van UV-stralen en dat zijn UV-A en UV-B. Wist je al dat UV-B alleen in de lente & zomer aanwezig is? UV-A is er het hele jaar door! Je denkt dan dat UV-A niet zo schadelijk is, omdat je je misschien niet in de winter hiertegen beschermd, maar UV-A kan ook zeker schadelijk zijn (denk aan het ontstaan van huidkanker).

Ezelsbruggetje om UV-A en UV-B te onthouden

In Engeland zeggen ze UV-B is voor BURN en UV-A is voor AGING. Dat klopt wel, UV-A zorgt er namelijk voor dat je huid veroudert en UV-B zorgt ervoor dat je in de zomer verbrand als je jezelf niet insmeert. Misschien wist je dit niet. maar UV-A gaat ook door glas heen. UV-B kan dit niet.

Alleen insmeren tijdens de lente en zomer?!

Waarom smeer je jezelf dan alleen in de zomer in? Dat vraag ik mij ook af, ik smeer mijn gezicht het hele jaar door in. In de winter gebruik ik naast mijn gezichtsverzorging ook altijd een SPF in de ochtend. Want ik wil mijzelf ook beschermen tegen UV-A, dus ‘anti-aging’. Het is dus ook belangrijk om in de winter, dus eigenlijk ELKE DAG een SPF te gebruiken in jouw dagelijkse gezichtsverzorging.

Mijn tip voor een dagelijks te gebruiken SPF

Een goede dagelijkste SPF is de Ultra UV protective Daily Moisturising SPF 30 (voor de winter, herfst, lente) en voor de zomer de factor 50. Dit is van Ultraceuticals, dit merk komt uit Australië waar de weersomstandigheden natuurlijk heftiger zijn dan in Nederland. Deze is speciaal ontwikkeld om je te beschermen tegen UV-A en UV-B.

Wat betekent ‘SPF’ eigenlijk?

Het betekent Sun Protection Factor, dus in hoeverre je tegen de zon beschermd bent. Je kent vast wel de bekende termen als factor 30, 50 of 50+, maar ben je dan ook echt goed beschermd? Eigenlijk niet, want de factor op een verpakking zegt hoe goed je beschermd bent tegen de zon als je een product opsmeert van 2mg per cm2. Dit is net zo dik als wanneer je pindakaas op een boterham smeert. Zoveel gebruikt eigenlijk niemand. Je kan er dus vanuit gaan dat je dit misschien 1/4 zo dik smeert, dus dat je ook 1/4 beschermd bent van de factor die op de verpakking staat. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren waar je rekening mee moet houden. Er is onderzocht dat je bij SPF 50 eigenlijk beschermd bent voor factor 7.

Het allerbeste advies als UV-bescherming: Blijf uit de zon! Dan verbrand je ook niet en verlaag je de kans op huidkanker! Dus, de zon weren is het allerbeste advies. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk. Dan kan je ook jezelf beschermen met UV-werende kleding. Bij deze kleding klopt de UV-beschermingsfactor wel, omdat het een dik materiaal is. Overigens beschermd normale kleding je ook wel, maar een stuk minder. De UV-stralen komen dus gewoon door jouw kleding heen. Je kan een gewoon t-shirt zien als factor 10 bescherming, een nat t-shirt daarentegen is factor 2.

TIP! Wat veel mensen niet weten is dat je ook huidgewenning kan doen. Hierbij laat je je huid wennen aan de zon, om zo bescherming op te bouwen. Dit doe je door bijvoorbeeld 2 min met zoveel mogelijk huid in de zon te staan, zonder bescherming. Niet elke dag, maar bijvoorbeeld 1x per 3 dagen.

Huidbescherming

Hier zie je een arm waarvan net het gips eraf is gehaald. Een deel van de huid is gewend aan de zon en het deel dat onder het gips zat niet meer en dat stuk verbrand sneller. Huidgewenning geeft factor 5 aan bescherming.

Weren, kleren en smeren: Ik ga een dag naar het strand?!

Dus, ga je een hele dag naar het strand? Smeer je dan goed in, maar neem ook andere maatregelen zoals: zoek de schaduw op, ga tussen 12-15 uur niet in de zon en draag UV-werende kleding. Weren, kleren en smeren is het advies van het RIVM. Een zonnebrandcrème is eigenlijk jouw laatste redmiddel.

Het RIVM heeft nog meer tips:

  • Een zonnebrandcrème beschermt je tegen zonnebrand, niet tegen huidkanker.
  • Draag UV-werende kleding als je de hele dag buiten moet zijn.
  • Op een bewolkte dag is de zonkracht nog altijd de helft qua kracht van een heldere dag. Dus ook als het bewolkt is, moet je maatregelen nemen.

Geniet, maar verband niet!!

JOUW HUID

Is jouw huid helemaal klaar voor het aankomende seizoen? Plan nu jouw afspraak en laat mij je helpen.

BLOG

De blog vul ik met relevante informatie voor jouw huid: Tips, reviews en ga zo maar door.

Vergoeding

Als jouw klachten van medische aard zijn en je aanvullend verzekerd bent, kan de (of een deel van) behandeling vergoed worden. Informeer altijd bij jouw zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.

Afspraak maken of iets vragen?

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Vul dan de gegevens en in en wij nemen contact met je op. 

Hoofdvestiging

Mijn hoofdvestiging is aan de Botterstraat 47 te Huizen (1271XL).

Aanmeetlocaties elastische kousen

Abonneer je op mijn nieuwsbrief & ontvang unieke kortingen

Speciaal en enkel voor de lezers van mijn nieuwsbrief biedt ik geselecteerde kortingen en nieuws aan. Ik verstuur ongeveer twee tot drie keer per jaar een nieuwsbrief. 

Nieuwsbrief? Ontvang unieke kortingen

Speciaal en enkel voor de lezers van mijn nieuwsbrief biedt ik geselecteerde kortingen en nieuws aan. Ik verstuur ongeveer twee tot drie keer per jaar een nieuwsbrief.