Elastische kousen | Huidtherapie Huizen

Wat zijn elastische kousen?

Therapeutisch Elastische Kousen worden ook wel steunkousen genoemd of TEK. Ze geven druk op een ledemaat waardoor bijvoorbeeld voorkomen kan worden dat een been of arm dik wordt. De kousen worden voorgeschreven door een de huisarts of specialist en worden door ons opgemeten. Wij verzorgen het aanmeten van kousen in Baarn, Hilversum, Huizen & Loosdrecht.

Er zijn verschillende soorten kousen. Dat kunnen dunnere (rondbrei) of dikkere (vlakbrei) kousen zijn. De kous wordt aangemeten op een slank arm of been. Mocht de arm of been nog dik zijn dan moet er eerst gezwachteld worden. Het soort kous wordt bepaald door de indicatie, dus de reden waarom de kous gedragen moet worden en de hoeveelheid oedeem er in de arm of het been zat. Het is dus afhankelijk van verschillende factoren.

Marloes van der Wiel

Wij werken met verschillende leveranciers van elastische kousen

Vergoeding

Elastische kousen worden met een verwijsbrief, vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Het komt ten lasten van het eigen risico. Drukklasse 1 kousen of kousen voor tijdelijk gebruik worden niet vergoed.

Indicaties

Bij bepaalde indicaties is het noodzakelijk om een elastische kous te gaan dragen. De indicaties voor het aanmeten van kousen zijn:

  • Chronisch Veneuze Insufficiëntie (CVI)
  • Dependency oedeem (inactiviteits oedeem)
  • Erysipelas (wondroos)
  • Lipoedeem
  • Lymfoedeem
  • Oedeem
  • Trombose
  • Ulcus cruris (wond)
  • Varices (spataderen)

Diktes en drukklassen

Naast dat er verschil in elastische kous zit qua dikte van de kous, zijn er ook verschillende drukklassen. Standaard is een drukklasse 2 kous. Bij bepaalde indicaties wordt er gekozen voor een drukklasse 3 of 4 kous. De kousen zijn er soms in meerdere kleuren en er kan gekozen worden voor een kous met een open teen of een gesloten teen. De indicatie, mate van oedeem en de wensen van de cliënt bepalen uiteindelijk welke kous er besteld gaat worden. Standaard is een kniekous, maar dit kan ook een lieskous of panty zijn.

Neem contact met mij op!

Ben je op zoek naar een passende behandeling voor je huid? Of ben je doorverwezen voor een elastische kous, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Maak snel een afspraak, ik help je graag!

Afspraak maken of iets vragen?

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Vul dan de gegevens en in en wij nemen contact met je op. 

Hoofdvestiging

Mijn hoofdvestiging is aan de Botterstraat 47 te Huizen (1271XL).

Aanmeetlocaties elastische kousen

Abonneer je op mijn nieuwsbrief & ontvang unieke kortingen

Speciaal en enkel voor de lezers van mijn nieuwsbrief biedt ik geselecteerde kortingen en nieuws aan. Ik verstuur ongeveer twee tot drie keer per jaar een nieuwsbrief. 

Nieuwsbrief? Ontvang unieke kortingen

Speciaal en enkel voor de lezers van mijn nieuwsbrief biedt ik geselecteerde kortingen en nieuws aan. Ik verstuur ongeveer twee tot drie keer per jaar een nieuwsbrief.