Manuele lymfdrainage |
Huidtherapie Huizen

Wat is manuele lymfdrainage?

Ons lymfstelsel: Naast een bloedvatenstelsel heeft het menselijk lichaam ook een lymfvatenstelsel. Het lymfevocht (met afvalstoffen) wordt door de lymfevaten teruggevoerd naar het bloed. De lymfevaten passeren hierbij vele lymfeklieren. In de lymfeklieren zitten witte bloed-cellen die eventuele ziekteverwekkers (bacteriën en schimmels) kunnen opruimen.

Marloes van der Wiel

Vergoeding

Als jouw klachten van medische aard zijn en je aanvullend verzekerd bent, kan de (of een deel van) behandeling vergoed worden. Informeer altijd bij jouw zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in het weefsel. Het ontstaat als de lymfevaten niet in staat zijn dit vocht voldoende af te voeren. De oorzaak hiervan kan een beschadiging (secundair lymfoedeem) of afwezigheid (primair lymfoedeem) van lymfeklieren of vaten zijn en/of een te grote productie van lymfevocht bijvoorbeeld vanuit een langer bestaand chronische veneuze insufficiëntie of door een infectie. Lymfoedeem is chronisch maar kan goed onder controle gehouden worden door adequaat (zelf)management met compressietherapie als belangrijkste pijler.

Hoe ontstaat Lymfoedeem?

In principe kan lymfoedeem ontstaan door elke beschadiging van lymfevaten en lymfeklieren of langdurig te hoog aanbod van lymfevocht in de weefsels. Door zware lichamelijke arbeid, invloeden van buitenaf (warmte) of van binnenuit bijvoorbeeld door hormonale invloeden of door een infectie manifesteert het zich als oedeem dat niet meer spontaan verdwijnt.

Wat zijn de verschijnselen?

Klachten van lymfoedeem kunnen onder andere zijn: zwelling, een vermoeid of zwaar gevoel, pijn, beperkingen in beweging, beperking in het dagelijks functioneren en huidafwijkingen. Bij lymfoedeem is er een verhoogde kans op infecties (wondroos).

Primair lymfoedeem

Soms is lymfoedeem een gevolg van een niet goed aangelegd lymfesysteem. Doordat het lymfestelsel niet goed functioneert kan er gedurende het leven een zwelling ontstaan. Veelal in de benen maar soms ook in de armen. In het begin is het oedeem meestal wisselend aanwezig. Wanneer het oedeem niet behandeld wordt zal uiteindelijk de zwelling niet meer verdwijnen. Primair lymfoedeem kan erfelijk zijn. Deze vorm kan voor komen bij baby’s en jonge kinderen, maar ook op latere leeftijd ontstaan.

Secundair Lymfoedeem

Secundair lymfoedeem ontstaat door beschadiging van de lymfevaten en lymfeklieren. Aan de armen kan dit bijvoorbeeld ontstaan na het verwijderen van lymfeklieren in de oksel bij borstkanker. Lymfoedeem aan de benen kan bijvoorbeeld ontstaan na een operatie waarbij lymfeklieren in de buik of lies verwijderd zijn. Ook bij trombose, bestraling, langdurig bestaande spataderen, doorgemaakte infecties (wondroos), ongeval en/of na operaties kan lymfoedeem ontstaan.

Manuele Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfvatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

Neem contact met mij op!

Ben je op zoek naar een passende behandeling voor je huid? Of ben je doorverwezen voor een elastische kous, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Maak snel een afspraak, ik help je graag!

Afspraak maken of iets vragen?

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Vul dan de gegevens en in en wij nemen contact met je op. 

Hoofdvestiging

Mijn hoofdvestiging is aan de Botterstraat 47 te Huizen (1271XL).

Aanmeetlocaties elastische kousen

Abonneer je op mijn nieuwsbrief & ontvang unieke kortingen

Speciaal en enkel voor de lezers van mijn nieuwsbrief biedt ik geselecteerde kortingen en nieuws aan. Ik verstuur ongeveer twee tot drie keer per jaar een nieuwsbrief. 

Nieuwsbrief? Ontvang unieke kortingen

Speciaal en enkel voor de lezers van mijn nieuwsbrief biedt ik geselecteerde kortingen en nieuws aan. Ik verstuur ongeveer twee tot drie keer per jaar een nieuwsbrief.