Permanente ontharing: kan dat?

“Permanente ontharing: is dat mogelijk?” Dit is een vraag die huidtherapeut Marloes van der Wiel regelmatig gesteld wordt in haar praktijk in Huizen. Begrijpelijk, want in de winter verbleekt het zonnebruin en vallen vervelende haartjes extra op. Het liefst willen we daar vanaf. Maar kan dit? En zo ja, hoe werkt dat dan? Het antwoord is ingewikkeld! Daarom leggen we het hieronder uit.

Valse beloftes rondom ontharing

Ontharingsklinieken adverteren veel over apparatuur die permanent ontharen mogelijk maakt. De waarheid is echter dat er geen definitieve ontharingsmethoden bestaan. Dit staat dus in schril contrast met deze (valse?) beloftes. De uitleg is simpel en ingewikkeld tegelijkertijd. De groei van een haar maakt simpel gezegd drie fases door: een groei, – overgangs- en uitvalfase. Definitief ontharen vergt geduld. We behandelen alle haren, maar dit is alleen effectief voor de haren in de groeifase. In welke fase de haar verkeert is niet zichtbaar vanaf de buitenkant. Doordat we in één behandeling niet alle haren definitief vernietigen zijn meerdere behandelingen nodig. Tevens werkt de laser alleen op het pigment in de haar. Witte, grijze en rode haren zijn daardoor niet behandelbaar.

Ontharing en hormonen

De nog ingewikkeldere kant van de zaak is de hormonale werking. Als men denkt dat de behandeling geslaagd is kan het alsnog zijn dat iemand terug komt waarbij het lijkt alsof alle haren weer terug zijn. Overbeharing kan namelijk ontstaan of verergeren door hormonale schommelingen zoals bij zwangerschap en overgang, maar ook na chemotherapie of bij Polycysteus Ovarium Syndroom (ook wel PCOS genoemd). Dit hoeft niet altijd van definitieve aard te zijn gelukkig. Maar bij Huidtherapie Huizen attenderen we mensen er op dat onderhoudsbehandelingen vaak noodzakelijk zijn en we nooit 100% permanente ontharing kunnen garanderen.

Laserapparatuur voor thuis?

Dan is er nog iets te vertellen over de verschillende ontharingsmethoden: Er zijn namelijk verschillende lasers op de markt, online bestellen voor thuis is zelfs mogelijk. De vraag is of deze dan wel effectief zijn? In onze praktijk beschermen we de ogen extra goed (er zit immers ook piment in de ogen) en mogen er geen spiegels in de ruimte aanwezig zijn (in verband met reflectie indien men per ongeluk een laserstraal in de lucht afvuurt.)

Laseren op de donkere huid

Onze laser kan ook de donkere huid behandelen, maar dit moet heel zorgvuldig gebeuren omdat er anders pigmentvlekken kunnen ontstaan. Doordat onze laser drie verschillende golflengtes heeft kunnen wij bepalen in welke diepte we willen werken. Pigment in de huid zit minder diep dan pigment in het haar waardoor we minimale schade aanrichten aan de huid. Tevens zitten haren in het ene gebied dieper dan in het andere.

Bij één intakegesprek met één van de huidtherapeuten van Huidtherapie Huizen kijken we goed naar het huidtype, de haarkleur, de soort overbeharing en de plek waar het groeit. We lichten de cliënt gedegen voor over alle mogelijkheden en verwachtingen. Hierna stellen we een behandelplan op.

Wist je dat verzekeraars behandelingen voor ontharen in het gelaat (bij vrouwen) vergoeden? Infomeer bij uw zorgverzekeraar voor de verschillende mogelijkheden of neem contact met ons op.

JOUW HUID

Is jouw huid helemaal klaar voor het aankomende seizoen? Plan nu jouw afspraak en laat mij je helpen.

BLOG

De blog vul ik met relevante informatie voor jouw huid: Tips, reviews en ga zo maar door.

Vergoeding

Als jouw klachten van medische aard zijn en je aanvullend verzekerd bent, kan de (of een deel van) behandeling vergoed worden. Informeer altijd bij jouw zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.

Afspraak maken of iets vragen?

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Vul dan de gegevens en in en wij nemen contact met je op. 

Hoofdvestiging

Mijn hoofdvestiging is aan de Botterstraat 47 te Huizen (1271XL).

Aanmeetlocaties elastische kousen

Abonneer je op mijn nieuwsbrief & ontvang unieke kortingen

Speciaal en enkel voor de lezers van mijn nieuwsbrief biedt ik geselecteerde kortingen en nieuws aan. Ik verstuur ongeveer twee tot drie keer per jaar een nieuwsbrief. 

Nieuwsbrief? Ontvang unieke kortingen

Speciaal en enkel voor de lezers van mijn nieuwsbrief biedt ik geselecteerde kortingen en nieuws aan. Ik verstuur ongeveer twee tot drie keer per jaar een nieuwsbrief.