December is begonnen en dat betekent: eten, eten en nog eens eten. Waarschijnlijk staan er al een aantal gelegenheden op de planning, allemaal in het teken van lekker eten & drinken. Maar wat nou als je last hebt van acne? Moet je dan nog ergens op letten? Wat kan je juist wel eten en wat liever niet?
Voeding en acne
Voeding speelt een belangrijke rol bij het verergeren en in stand houden van acne. Bloedsuikerschommelingen brengen je hormonen uit balans en dat stimuleert de talgproductie. Je lichaam maakt dan samen met insuline ook het stofje IGF aan. Dit zorgt voor meer groei van de cellen en voor een hogere afscheiding van dode huidcellen. In combinatie met een verhoogde talgproductie bevordert dat acne. En dat wil je niet!
In het kort: het eten van veel snelle suikers veroorzaakt dus grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel, mét de bijbehorende aanmaak van insuline. Het is dus belangrijk om je bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden. Lees onze tips en ontdek hoe!
Zes praktische tips tegen verergering van acne
- Vermijd snelle suikers zoals brood, pasta, aardappels, witte rijst, snoep, koek, etc.
Snelle suikers zijn producten met een hoge Glycemische Index (GI), dit geeft aan hoe snel het lichaam de koolhydraten opneemt in het bloed (100 is hierbij het maximum). Kies in plaats van snelle suikers bijvoorbeeld voor complexe of langzame koolhydraten zoals volkorenproducten. Die producten hebben t.o.v. “witte” producten een lage ‘GI’ en geven dus minder hoge pieken in de bloedsuikerspiegel. - Laat melk staan! Melk bevat veel melksuiker en is dus van invloed op je bloedsuiker. Vervang melk door amandelmelk, sojamelk (in beperkte hoeveelheid), havermelk of kokosmelk. Yoghurt en karnemelk bevatten veel minder melksuiker en kun je meestal wel nemen.
- Gebruik een zuiver Omega-3 supplement. Behalve dat het je huid gezonder maakt, verbetert het de doorlaatbaarheid van de celwand, waardoor de cel, insuline beter opneemt. Bovendien is Omega-3 ontstekingsremmend! Kies bijvoorbeeld voor een Omega-3 supplement van Nutrilite.
- Eet gezonde vetten. Gezonde vetten zijn beter dan schadelijke transvetten als je ontstekingen wilt voorkomen. Olijfolie, avocado, noten en kokosolie zijn voorbeelden van goede vetten. Wees vooral niet bang om ze te gebruiken: ze zijn juist zeer belangrijk voor je lichaam! Kokosolie is daarbij ook nog ontstekingsremmend en draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Het is wel belangrijk dat je de niet-ontgeurde, extra vierge olie gebruikt en het liefst biologisch.
- Eet maximaal twee stuks fruit per dag. Eet maximaal twee stuks fruit per dag om de hoeveelheid suiker te beperken. Wist je dat je de suikerpiek die fruit met zich meebrengt kunt vertragen door het te combineren met producten zoals noten, yoghurt (eiwitten), een plak kaas, ei, vezels zoals zonnepitten, chiazaad, pompoenpitten of goede vetten? Klinkt niet verkeerd toch!
- Neem dagelijks een glas ‘kefir’. Een glas ‘kefir’ is een sterk probioticum, dat je darmflora helpt te herstellen. Je huid is je hier erg dankbaar voor.